Rendezvények – Szent István Művelődési Ház

Augusztus 15-26.

Nagyboldogasszony-napi Mária-kiállítás

 

 

 

 

Szeptember 11. (kedd) 17 óra

ÚTKERESŐ FILMKLUB

Mária Magdolna

angol dráma  (120 perc) 2018.

 

Egy fiatal nő elhagyja kis halászfaluját és családját, hogy csatlakozzon egy új, radikális társadalmi mozgalomhoz.

 A mozgalom karizmatikus vezetője a názáreti Jézus, aki azt ígéri, hogy a világ meg fog változni. Mária Magdolna új életmódot keres, és valamiféle hitelességet, amit a kor szigorú hierarchiája megtagad tőle.

Ahogy a csoport híre egyre terjed, és egyre többeket vonz Jézus ihletett üzenete, Mária Magdolna lelki útja a történet közepébe helyezi őt, és a fővárosba, Jeruzsálembe vezeti, ahol szembe kell néznie a valósággal: Jézus sorsával, és a saját szerepével, amit ebben játszik.

 

Ingyenesen látogatható!

 

 

 

Szeptember 15.

Hatékony kommunikációs technikák az oktatásban

(A megoldásközpontú megközelítés alapjai)

1 napos tréning

Hogyan lehet hatékonyabban fegyelmezni, a tananyagra irányítani a figyelmet?

Hogyan javítsunk a diákok magatartásán, jegyein, a szülői támogatáson?

A tréning gyakorlatias módszereket mutat be, amelyek a pedagógusok segítségére lehetnek a munkájuk során felmerülő problémák megoldásában.

 

A képzés végére a résztvevők megtanulják:

– a szülőkkel, tanulókkal, kollégákkal történő megoldásközpontú kommunikációt,

– az erősségek feltérképezésének szerepét az elakadások megoldásában,

– a problémák megoldásához használható kérdezéstechnikát,

– az aktív figyelem szerepét, módszereit, hasznát,

– a motiváló környezetet megteremtését az órákon,

– a magatartási problémák kezelésének egy új módszerét.

Trénerek:

Kéki Andrea – coach,tréner,tanító

Nagy Erzsébet – tréner, tanár

 

Maximális létszám: 16 fő

 A tréning díja 10.000 Ft

Jelentkezés: sztistvanmuvhaz@gmail.com

 

Szeptember 20. (csütörtök) 17.30 óra

ÚTKERESŐ FILMKLUB

Pio atya utolsó szentmiséje (Stigmák misztériuma)

és

Veletek vagyok

olasz dokumentumfilmek (35+28 perc) 1997.

A két különleges dokumentumfilmet mutat be Pio atyáról Pio atya utolsó szentmiséje A film Pio atya utolsó szentmiséjéről szól, melyet 1968. szeptember 22-én celebrált. A San Giovanni Rotondó-i templomban több mint húszezer ember zsúfolódott be. Pio atya már nagyon rosszul érezte magát, mégis kiszolgáltatta a legszentebb áldozatot az Eucharisztiát. A szent tudta, hogy eljött halálának az ideje. A szertartás után összeesett, mondogatta, hogy közeleg az óra. Pio atya úgy ment el, mint a gyermeki lélek: egyszerűen, békésen. Fél háromkor vett utoljára levegőt és látta meg a Megváltóját kinek sebeit ötven éven át viselte.

A Veletek vagyok dokumentumfilmben láthatjuk, hogy Pio atya hogyan valósítja meg szent tervét, mely szerint létrehozza a szegények számára épített kórházat a Szenvedés Enyhítésének a Házát. A film megrendítő dokumentum felvételeket mutat be a nagy szentről. „Magamról elfeledkezhetem, de lelki gyermekeimről soha! Sőt, biztos vagyok benne, hogy mikor az Úr magához szólít, azt mondom majd neki: Uram, én a Paradicsom kapujában maradok, és csak akkor lépek be, amikor az utolsó gyermekem is megérkezik.” – Pio atya

Belépő: 400 Forint!

 

 

Szeptember 25. (kedd) 17.30 óra

A keresztény hit kialakulása és védelme

Személyek események és korszakok a teológia fejlődése során

Dr. Kránitz Mihály

dékán, egyetemi tanár

(Pázmány Péter Katolikus Egyetem,  Hittudományi Kar)

könyvbemutatóval egybekötött előadása

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Október 3. (szerda) 19 óra

a Szent Imre templomban

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

Theotokosz – Énekek az Istenszülőhöz

a Szent Efrém Férfikar

koncertje

Közreműködik:

Vox Mirabilis kamarakórus

A belépés díjtalan!

 

 

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg és az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás, Magyarország érdemes művésze. Az együttes saját rendezésű sorozatai különleges helyet foglalnak el a hazai koncertéletben és egyben komoly rajongótáborral bírnak: az Orientale Lumen – Kelet Világossága sorozaton 2011 óta a bizánci zene világsztárjai mutatkoznak be a magyar közönségnek a Férfikar vendégeiként, a Budapest Music Centerben rendezett koncertek pedig egy-egy nagyváros zenei örökségét tárják fel minden évben Karácsony és Újév között.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus kapta az első díjat. A 2006-os lengyelországi fesztiválgyőzelem utat nyitott a nemzetközi koncertéletben való hangsúlyos megjelenéshez is. A kórust nagy hírű fesztiválok kérték fel vendégszereplésre: Aldeburgh Music Festival, Fes Festival of World Sacred Music, Ketevan World Sacred Music Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d’Auvers sur Oise, Ravenna Festival, Janacek May Festival, Dvorák Festival, Sakralnej Festival Gdynia, Gdanski Tavaszi Fesztivál, Concentus Moraviae Festival, St.Petersburg Spring Festival. A Szent Efrém Férfikar koncertezett még Abu-Dzabi, Berlin, Bécs, Brüsszel, Buenos Aires, Delhi, Fujairah, Ljubljana, Montevideo, Moszkva, Párizs, Pozsony, Róma, Szentpétervár, Tirana és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban.

Természetesen a Szent Efrém Férfikar rendszeresen koncertezik a legfontosabb magyar fesztiválokon: állandó fellépői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az Arcus Temporum Fesztiválnak, a Bartók Rádió ArTrium sorozatának, az Ars Sacra Fesztiválnak, a Művészetek Völgyének, a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett Maratonnak, a Pozsonyi Pikniknek és a Zempléni Fesztiválnak. A kórus a Magyar Görögkatolikus Egyházzal szoros kapcsolatot ápol, rendszeresen közreműködik istentiszteletein, egyházzenei hangversenyein.

Az együttesnek tíz CD-felvétele jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics c. albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxembourgban.

Több kiváló kortárs komponista írt műveket a férfikar számára, így Dukay Barnabás, Sáry László, Sáry Bánk, Alberto Schiavo és Zombola Péter. Az együttes tagjai maguk is gyakran készítenek átiratokat, átdolgozásokat.

A Szent Efrém Férfikar több világhírű együttes és szólista számára biztosított már fellépési lehetőséget Magyarországon: Abeer Nehme, Marie Keyrouz nővér, Nektaria Karantzi, a Moszkvai Patriarkátus Kórusa, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar, Konstantia Gourzi és az Opus21Musicplus, illetve Dragoslav Pavle Aksentijevic is a Férfikar meghívására járt Magyarországon. A kórus gyakorta lép fel más együttesekkel, zenekarokkal, szólistákkal, úgy mint: Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Amadinda Ütőegyüttes, King’s Singers, Muzsikás, Schola Cantorum Budapestiensis, Barilli Nőikar, Fischer Iván, Tito Ceccherini, Riccardo M.Sahiti, Eduard Kutrowatz, Fassang László, Joseph Kelemen, Király Csaba, Paolo Crivellaro, Stanislav Surin, Mandel Róbert, Anatolij Fokanov, Nishat Khan, Kocsis Fülöp metropolita, Háy János, Lackfi János, Sebestyén Márta, Szabóki Tünde, Rajk Judit, Palya Bea, Petrás Mária, Presser Gábor.

 

 

 

 

 

Október 9. (kedd) 17.30 óra

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

A közvetítés átalakító ereje

Gondolatok az ikonokról és az istenes költészetről

Előadó:

Dr. Janka Ferenc

filozófus, teológiai tanár

 

 

 

 

Október 12. (péntek) 17 óra

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

Szép magyar ének

Dr. Béres József

könyv- és filmbemutatója

 

 

 

Október 16. (kedd) 17.30 óra

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

A holisztikus ember

Előadó:

Dr. Korzenszky Richárd OSB

bencés szerzetes

 

 

 

 

Október 17. (szerda) 17 óra

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

Ars Musica Vegyeskar

hangversenye

 

 

 

Október 18. (csütörtök) 17.30 óra

Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával

Agyhullámok, memória, kreativitás: belső világunk és az információrobbanás hatásai

Előadó:

Dr. Freund Tamás

Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

 

 

Vélemény, hozzászólás?