Október 4-7.

A holnap reményeTiszteletadás Gyöngyössy Imre költő, filmrendezőnek

Gyöngyössy Imre ’90 – olasz-magyar vetítések

Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt költő-filmrendező érdemes művész születésének 90. évfordulója alkalmából olaszországi és magyarországi helyszíneken rendezett, négy napon át tartó  rendezvénysorozat napi filmvetítésekkel.

A  filmek címei és vetítési időpontok:

Október 4. (hétfő) 10 óra

Férfiarckép

Október 4. (hétfő) 17 óra

Virágvasárnap

Október 5. (kedd) 10 óra

Meztelen vagy

Október 5. (kedd) 17 óra

Szarvassá vált fiúk

Október 6. (szerda) 10 óra

Várakozók

Október 6. (szerda) 15 óra

Két elhatározás

Október 6. (szerda) 17.30 óra

Töredék az életről

Október 7. (csütörtök) 10 óra

Jób lázadása

Október 7. (csütörtök) 15 óra

Add tudtul fiaidnak

Október 7. (csütörtök) 17.30 óra

Száműzöttek

A filmek a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház (Liszt Ferenc utca 1.), Szent László termében kerülnek vetítésre!

A belépés díjtalan!

 A holnap reményeTiszteletadás Gyöngyössy Imre költő, filmrendezőnek

Olasz–magyar filmvetítés-sorozata Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével,

a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében

  • Gyöngyössy Imre  Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész,  Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, a Német Állami Grimme Díjjal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró előtt tiszteleg az olasz–magyar rendezvénysorozat
  • két olasz és nyolc magyar város (Budapest, Szombathely, Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Vác, Pannonhalma, Balatonfüred) várja az érdeklődőket a rendezvénysorozattal, napi filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és plakátkiállításokkal
  • Születésének 90. évforduló alkalmából a Nemzeti Filmintézet teljes körűen digitalizálta, felújította és retrospektív sorozatokban mutatja be 2021 szeptemberében és októberében a karizmatikus költő-filmrendező filmjeit: Férfiarckép, Virágvasárnap, Meztelen vagy, Szarvassá vált fiúk, Várakozók, Két elhatározás, Töredék az életről, Jób lázadása, Add tudtul fiaidnak, Száműzöttek (utóbbi három az MTV-vel koprodukcióban)

Gyöngyössy Imre (1930–1994)

Mágikus realizmus, a látomás és valóság szimbiózisa, költői expresszív képek közvetítették több mint három évtizeden át Gyöngyössy Imre üzenetét a történelem száműzötteiről, kiszolgáltatottairól, azokról a névtelen hősökről, akik belső energiájukkal, morális tartásukkal szembeszegülnek az erőszaknak.

Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsett. Gyermekkorát egy dunántúli kis faluban töltötte, ahol édesapja körorvos volt. A mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. Tízéves korában a Dante Alighieri Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. Dantet és Petrarcát olvasva nőtt fel. Itália szellemi és kulturális öröksége egész oeuvre-jének kiapadhatatlan forrásává, ihletőjévé vált. 1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés koholt vádjával három év börtönbüntetésre, tíz év közügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

A börtönből súlyos betegségekkel szabadult. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró–filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A külföldi kritika a legnagyobb elismeréssel üdvözölte az elsőfilmes rendezőt, az olasz újságok „magyar Pasoliniként” emlegették.

Későbbi játék- és dokumentumfilmjeiben a szabadság határait és határtalanságát kutatta. A születés – halál- újjászületés, a mítoszok cselekvésköltészete, az alapvető emberi kapcsolatok: a barátság, szerelem, anya, fiú és testvérek egymásra találása, az öntudatra ébredő ember, a történelem és az egyes ember személyes drámája érdekelte. – emlékezik Gyöngyössy Imrére Petényi Katalin.

A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, emberi jogaiktól megfosztottakról a Gulág, Kazahsztán munkatáboraitól a dél-kínai tengerig. Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain, díjakkal jutalmazták, hazájában azonban hosszú ideig az Államvédelmi Szolgálatok célkeresztjében állt, csak halála előtt, 1994-ben rehabilitálták. Versei életében csak olaszul jelentek meg. Korábban publikálatlan költeményeit is tartalmazza a Nap Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent Stigma című magyar-olasz kétnyelvű verses kötet.

A filmrendező-költő előtt több hetes olasz–magyar programsorozattal tiszteleg a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia. Az eseményeken a Nemzeti Filmintézet által teljes körűen felújított, digitalizált változatban mutatják be Gyöngyössy Imre filmjeit. A vetítésekhez közönségtalálkozók, könyvbemutatók és irodalmi estek kapcsolódnak. A filmeket Budapest mellett hét vidéki városban is megtekintheti a közönség 2021 szeptemberében és októberében.

Gyöngyössy Imre ’90 olasz-magyar vetítések – október 4-7.