A holnap reményeTiszteletadás Gyöngyössy Imre költő, filmrendezőnek

Gyöngyössy Imre ’90 – olasz-magyar vetítések

Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt költő-filmrendező érdemes művész születésének 90. évfordulója alkalmából olaszországi és magyarországi helyszíneken rendezett, négy napon át tartó  rendezvénysorozat napi filmvetítésekkel.

A  filmek címei és vetítési időpontok:

Virágvasárnap – október 14. (csütörtök) 17 óra

A belépés díjtalan!

A Vatikáni Rádió szeptember 24-i magyar adásában interjú Kabay Barnával és Petényi Katalinnal :

(Az interjú 6:46-nál kezdődik)

https://www.vaticannews.va/hu/podcast/a-vatican-news-magyar-musora/2021/09/a-vatikani-radio-magyar-m-sora-24-09-2021.html?fbclid=IwAR3fPG6WkUuHBub60UViSH8qkrwp8erwNadkXQjfqUxLoKC9o598GI1O-VE

 A holnap reményeTiszteletadás Gyöngyössy Imre költő, filmrendezőnek

Olasz–magyar filmvetítés-sorozata Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével,

a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében

  • Gyöngyössy Imre  Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész,  Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, a Német Állami Grimme Díjjal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró előtt tiszteleg az olasz–magyar rendezvénysorozat
  • két olasz és nyolc magyar város (Budapest, Szombathely, Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Vác, Pannonhalma, Balatonfüred) várja az érdeklődőket a rendezvénysorozattal, napi filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és plakátkiállításokkal
  • Születésének 90. évforduló alkalmából a Nemzeti Filmintézet teljes körűen digitalizálta, felújította és retrospektív sorozatokban mutatja be 2021 szeptemberében és októberében a karizmatikus költő-filmrendező filmjeit: Férfiarckép, Virágvasárnap, Meztelen vagy, Szarvassá vált fiúk, Várakozók, Két elhatározás, Töredék az életről, Jób lázadása, Add tudtul fiaidnak, Száműzöttek (utóbbi három az MTV-vel koprodukcióban)

Gyöngyössy Imre (1930–1994)

Mágikus realizmus, a látomás és valóság szimbiózisa, költői expresszív képek közvetítették több mint három évtizeden át Gyöngyössy Imre üzenetét a történelem száműzötteiről, kiszolgáltatottairól, azokról a névtelen hősökről, akik belső energiájukkal, morális tartásukkal szembeszegülnek az erőszaknak.

Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsett. Gyermekkorát egy dunántúli kis faluban töltötte, ahol édesapja körorvos volt. A mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. Tízéves korában a Dante Alighieri Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. Dantet és Petrarcát olvasva nőtt fel. Itália szellemi és kulturális öröksége egész oeuvre-jének kiapadhatatlan forrásává, ihletőjévé vált. 1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés koholt vádjával három év börtönbüntetésre, tíz év közügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

A börtönből súlyos betegségekkel szabadult. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró–filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A külföldi kritika a legnagyobb elismeréssel üdvözölte az elsőfilmes rendezőt, az olasz újságok „magyar Pasoliniként” emlegették.

Későbbi játék- és dokumentumfilmjeiben a szabadság határait és határtalanságát kutatta. A születés – halál- újjászületés, a mítoszok cselekvésköltészete, az alapvető emberi kapcsolatok: a barátság, szerelem, anya, fiú és testvérek egymásra találása, az öntudatra ébredő ember, a történelem és az egyes ember személyes drámája érdekelte. – emlékezik Gyöngyössy Imrére Petényi Katalin.

A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, emberi jogaiktól megfosztottakról a Gulág, Kazahsztán munkatáboraitól a dél-kínai tengerig. Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain, díjakkal jutalmazták, hazájában azonban hosszú ideig az Államvédelmi Szolgálatok célkeresztjében állt, csak halála előtt, 1994-ben rehabilitálták. Versei életében csak olaszul jelentek meg. Korábban publikálatlan költeményeit is tartalmazza a Nap Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent Stigma című magyar-olasz kétnyelvű verses kötet.

A filmrendező-költő előtt több hetes olasz–magyar programsorozattal tiszteleg a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia. Az eseményeken a Nemzeti Filmintézet által teljes körűen felújított, digitalizált változatban mutatják be Gyöngyössy Imre filmjeit. A vetítésekhez közönségtalálkozók, könyvbemutatók és irodalmi estek kapcsolódnak. A filmeket Budapest mellett hét vidéki városban is megtekintheti a közönség 2021 szeptemberében és októberében.

Gyöngyössy Imre ’90 olasz-magyar vetítések