Kedves Barátaink!

Személyesen már régen találkozhattunk, de a megváltozott körülmények között – élve a lehetőséggel – a virtuális térben igyekszünk tartani a kapcsolatot, és szolgálni Önöket.

A Házasság Hete országos rendezvénysorozatához a korábbi években mindig kapcsolódtunk saját rendezésű programokkal. Idén ezt is egy kicsit másképpen tudjuk tenni, a korábbi évek előadásairól készült beszámolókkal készültünk. Fogadják szeretettel!

Elsőként a 2015-ös évre tekintünk vissza.

Házasság hete a Szent István Művelődési Házban

2015. február 5.

A Házasság hete 2014-es év  házaspár arca Keresztes Ilona, a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője és dr. Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője tartott előadást a Szent István  Hitoktatási és Művelődési Házban.  Erős vár a mi családunk? – ez volt az est témája.  A házaspár közös gondolkodásra hívta az érdeklődőket, a többi között olyan kérdésekről, mint például milyen támadások, veszélyek fenyegetik manapság a családot, családokat. Túl sok ilyen van, és túl sokszor nem vesszük ezeket komolyan, vagy elintézzük őket bezárkózással, ítélkezéssel; holott okosan és a megfelelő eszközöket megtalálva kellene velük szembemenni. Szó esett a párkapcsolat nehézségeiről és örömeiről, valamint a házasság fontosságáról.

Sok minden történhet az emberrel, ami megnehezítheti a boldog házasságot: jöhet betegség, anyagi nehézség, családi konfliktusok, és ezek közepette is meg kell tudni maradni. Elgondolkodtató, hogy a Szentírás a vőlegény és menyasszony közötti szeretethez hasonlítja Isten és az Egyháza közötti kapcsolatot – hangsúlyozták. Akkor lesz boldog a házasság, ha ezt a fajta végleges és elkötelezett szeretetet – az embernek az Istenre való hasonlatosságát – próbáljuk valóra váltani. Azaz, ahogy Isten szeret minket, mi is hasonlóan igyekezzünk szeretni. Amennyiben ezt kitartóan műveljük, akkor az elvezet – nemcsak Istenhez, hanem a boldogsághoz is.

Látunk és hallunk veszekedő házaspárokat, veszekedéseket a szüleinknél.  Mindig arra törekedjünk, hogy vigyázzunk egymásra. Nagy hangsúlyt kell helyezni arra, hogy a konfliktusok úgy rendeződjenek el, hogy mindenki elmondhassa saját véleményét, és egyúttal figyeljünk arra, hogy ne okozzunk a másiknak sebeket…Sokan tartanak attól, hogy összekössék a házasságot a gyermekvállalással, pedig az élet folytonosságát érzelmileg és anyagilag is a házasság tudja biztosítani. A születő élet és az afeletti öröm szerves része a házasságnak. Annyi kapcsolat megy tönkre attól, hogy az emberek nem tartják tiszteletben a meglévő kapcsolatokat, és alkalmi örömök reményében erősnek vélt kapcsolatokat tesznek tönkre. Fontos megjegyezni, hogy a keresés során ki kell hagyni a házasokat. A jó keresés ugyanis nem rombolásra, önös érdekekre épül, hanem a szeretet tiszta keresésére.

Beszéltek a szerelem életformájáról. A szerelem életformája a házasság. Szerintük a házasság nem csupán annyiból áll, hogy összesodorja a párokat, hogy aztán később a házasságban egyre súlyosodó rablánccá váljon és szürkévé tegyen. – Nyugodtan kimondjuk, harminc éve vagyunk szerelmesek egymásba, és ez már teljesebb, érettebb, összeforrottabb állapot, mint a kapcsolatunk elején. Nem vágyunk vissza a fiatalkorunkba, 25-30 évvel ezelőttre, mert most lelkileg gazdagabbak vagyunk, mint akkor.

Béres Miklós

Házasság Hete – Visszatekintés 2015