Házasság Hete – Visszatekintés 2020

Kedves Barátaink!

Személyesen már régen találkozhattunk, de a megváltozott körülmények között – élve a lehetőséggel – a virtuális térben igyekszünk tartani a kapcsolatot, és szolgálni Önöket.

A Házasság Hete országos rendezvénysorozatához a korábbi években mindig kapcsolódtunk saját rendezésű programokkal. Idén ezt is egy kicsit másképpen tudjuk tenni, a korábbi évek előadásairól készült beszámolókkal készültünk. Fogadják szeretettel!

„Mid van amit nem kaptál?” (Kor 4,7)

Beszélgetés/előadás a fiatalok kihívásairól és a párkapcsolatokról

2020. február 11.

Házasság Hete – a fiatalok kihívásairól és a párkapcsolatokról szólt a Tihanyi Apátság perjele

„Csapatjáték szerelemmel – A Házasság Hete” országos rendezvénysorozatának keretében „Mid van, amit nem kaptál?” (Kor 4,7) címmel Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele tartott előadást a fiatalok kihívásairól és a párkapcsolatokról kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Nem vagyok sem pszichológus, sem házasságterapeuta.. Mégis miért szól bele a pap a magánéletbe? Hogyan beszélhet a családról, gyermekvállalásról, hiszen nem él családban és nem nevel gyerekeket? De vajon egy orvosnak betegnek kell-e lennie, ahhoz, hogy tudja gyógyítani a betegséget?

Az egyház rendelkezik egy olyan tapasztalattal – akár a hagyományból, akár az Örömhírből merítve – ami által hozzá tud szólni ezekhez a témákhoz. A kereszténység nem egy izolált dolog, van egy kétezer éves tapasztalata.

Ha úgy fogjuk fel Jézus Krisztus Örömhírét, hogy az életalakító valóság, akkor az élet ezen dolgaiban az egyház tud tanácsot adni, tudunk segíteni, tudunk szempontokat adni, irányt, értékrendet mutatni. Nem tudunk viszont kinyilatkoztatni.” – vezette be előadását Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele.

„Mid van, amit nem kaptál?” (Kor 4,7)

Amikor a fiatalok problémáiról beszélünk, akkor a szülők problémájáról is beszélünk, akár a szülők életvezetéséről, mintájáról.

A családi minta és szociális közösségek meghatározók. A barátságok is meghatározzák az ember életét, amelyek mint tapasztalatok, minták beszüremkednek a párkapcsolatba is.

Jézus azért adta számunkra az Evangéliumot, azért cselekedett, gyógyított, azért szólt hozzánk, azért alapította az egyházat, mert ő pontosan ismeri az embert. Sokkal jobban ismer minket, mint mi saját magunkat.

Mindannyiunknak megvannak a sajátos küzdelmei, sajátos örömei és ebből táplálkozunk, beépítjük az életünkbe és a gondolatainkba.” – emelte ki előadásában Jeromos atya.

„Az ember nem dolog, hanem élőlény, aki folyamatosan fejlődik” – írja Erich Fromm.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a technikai fejlődés jó dolog.” – hangsúlyozta a perjel.

De az, hogy mire használjuk és hogy használhatjuk rosszra, – nem nézve a következmények mögé – ez valóság.” – tette hozzá. „Amikor arról beszélünk, hogy a házasságban ketten egy testté lesznek, akkor arról szól a dolog, hogy lelkiekben akkor tudunk egyek lenni, ha ismerem a másikat, ha nem bújok el a másik elől, hogyha odaajándékozom önmagamat a másik embernek. Ez hatalmas feladat mindenki számára. Ettől a szerzetesek sem állnak messze. Akkor tudunk igazán jó szerzetesi életet élni, ha lebontunk minden falat és teljesen átadjuk magunkat Istennek.” – zárta gondolatait a Tihanyi Apátság perjele.

Lugosi Balázs

szekesfehervar.hu

BERECZ ANDRÁS

Kossuth-díjas ének- és mesemondó estje a Házasság Hete jegyében

2020. február 20.

A sok mese együtt, az maga az ember, vallja Berecz András

A fellépés előtt egy negyedórával a művész elárulta, még maga sem tudja pontosan, hogy alakul majd a műsor, mert saját magát is szereti meglepni, de ahogy fogalmazott, ő olyankor is tud mit mondani, amikor semmi sem jut eszébe. Nos, ha volt is ilyen pillanat az előadáson, azt senki nem vette észre, mert Berecz Andrásból csak úgy folyt a szó, egymás követték a vicces, és kevésbé vicces, de mindenképpen tanulságos anekdoták, mesék, történetek, amelyeket helyenként egy-egy népdallal kötött össze. Alig van olyan vágya, álma az emberiségnek, amelyik valamely népdalban, népmesében ne volna ott, fogalmazott. Hozzátette, a meséket az emberek évezredek óta mondják, egymáson ki is próbálták, s ami nem volt jó, azt kihagyták, ami jó volt, még meg is hizlalták.

Forrás: feol.hu

Mesehizlaló csapatjáték

A házasság hete jegyében a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház vendége volt Berecz András ének- és mesemondó. A Csapatjáték szerelemmel című előadás keretében a magyar anekdota- és dalkincs javát hallgathatta meg a szépszámú közönség.

– Minden ember életében fontos az édesanyjától kapott indíttatás, bizonyára az ön életében is.

– Édesanyám jól beszélő, nagy fantáziájú asszony volt, és mivel nem volt vetélytársa, mert rádiót alig hallgattunk, tévénk meg nem volt, ezért ez a mesterség rám zuhant. A dolgokat bolondosan megfogalmazni, ez neki kedves mestersége volt: élére állítani minden szót, szél ellenében simogatni. Én ezt örököltem és viszem is tovább. Jó szívvel adta, jó szívvel fogadtam el tőle, és úgy érzem, itt bujdosik bennem, a zsigereimben.

– Hogyan lehet megőrizni a történetek kincsestárát, amit a Kárpát-medence nyújt?

– Én úgy őrzöm meg a rám eső kicsi részt a végtelen sokból, hogy nagyon szeretem. A memóriám úgy működik, hogy amit szeretek, azt megjegyzem, amit meg nem, rögtön el is felejtem. Mivel ez egy csodálatos örökség, könnyű megszeretni!

– Hogy lehet átadni ezt az örökséget? Láthatjuk és hallhatjuk, hogy országszerte illetve határainkon túl is figyelnek önre, mindenütt telt házat vonz a jelenléte.

– A média segítségével könnyebben tudom továbbadni. Amíg igyekeztem a televíziót magamtól távol tartani, addig kisebb körben szerepeltem. Amikor a média is megmutatott, már az utcán is megismertek. Még a hajléktalanok is utánam kiáltottak, hogy van még egy kis pálinkájuk. Abban a korban élünk, hogy a jóság az, amit a média is megmutat, amit pedig nem mutat meg, az nincs. Így hát a korszerű dolgokkal úgy látszik, érdemes foglalkozni, és olyan helyekre is eljuthatunk, ahová különben nem tudnánk.

– Az előadásaiban elhangzó játékos mesék, dalok, tréfák megőrzendőek, de mit lehet belőlük tanulni ma, a huszonegyedik században?

Nem tudományosan azt mondanám, hogy mindent, mert a sok mese együtt maga az ember. Alig van olyan álma, vágya az emberiségnek, amelyik valamelyik népdalban, népmesében ne volna ott. A mesék együtt a titokzatos Isten arca, maga az ember, mert a saját hasonmására teremtett minket. Ez együtt annyira megbecsülendő, hogy tudni kell a közelébe kerülni, és aki a közelébe kerül, az a kalapját nyugodtan leemelheti, mert az emberiség maga a mese. Egymáson próbálták ki évezredeken keresztül. Ami nem volt jó, azt kihagyták, ami jó volt, azt meg is hizlalták.

Vakler Lajos

Fehérvár magazin

Beszélgetés családról, hűségről, kitartásról,  hitről, egészségről

Vendégünk a Béres házaspár

2020. február 25.

A beszélgetést Benkő Andrea, az MTVA Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője moderálta.

Házasság Hete – Visszatekintés 2020