Adventi játékdélután

Advent első vasárnapján rendeztük meg az idei utolsó Családi játékdélutánt, melyen nagy örömünkre ismét nagyon sokan voltunk 🙂

Szépen gyűlnek az ajándéknak szánt játékok is. A felajánlásokat december 20-ig várjuk! A játékokat eljuttatjuk olyan gyermekeknek, akiknek a fa alá nem nagyon jut játék. Sokan kérdeztétek, milyen játékra gondoltunk, amikor a belépőnél kértük, hogy hozzatok magatokkal egy általatok már megunt, de még használható, jó állapotban lévő játékot, amivel karácsonykor meglephetünk egy kisgyermeket. Nem az érték a fontos és nem a játék típusa. A lényeg, hogy megtanítsuk gyermekeinknek az önzetlenül adás örömét, hogy egy pillanatra álljunk meg és gondoljunk azokra, akiknek otthon nagyon kevés játéka van. Lepjük meg őket egy olyan játékkal, amit mi is szívesen kapnánk. Lehet bármilyen apróság, de szeretettel adjuk. Mert ADNI jó!

 

 

Megnyitotta kapuit a XV. Betlehemi szép csillag kiállítás

December 2-án délután nyílt meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában a XV. Betlehemi szép csillag kiállítás, valamint Sereg Mátyásné, népi iparművész buzsáki motívumokkal díszített, textíliákból álló tárlata is. A kiállítást Gelencsér József néprajzkutató nyitotta meg, köszöntőt mondott Spányi Antal, megyés püspök.
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által meghirdetett, a Szent Donát Alapítvány, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Katolikus Rádió a valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház által támogatott XV. „Betlehemi szép csillag” pályázatra kézművesek, műkedvelők vagy alkotócsoportok készítik el évről évre a betlehemi jeleneteket ábrázoló alkotásaikat, természetes anyagokból, a magyar hagyományokat követve.
Nagy öröm önmagában az advent minden esztendőben, tele van készülődéssel, reménnyel, szeretettel. Különleges eseménye az esztendőnek, amikor advent kezdetén megnyitjuk ezt a kiállítást, hiszen sok ember elhozza alkotását, amelyekben benne van idejük, erejük, szellemi elgondolásuk, tehetségük. Látszik a munkákon, hogy szívből jövő alkotások. Jó elidőzni ezen alkotások között, jó rácsodálkozni egy-egy műre, belehelyezkedni a történetbe, annak részesévé válni. Ettől megtelik a szívünk örömmel, amit tovább tudunk sugározni. Ez advent lényege; megteljen a szívünk örömmel s tudjuk azt továbbadni. Szívből kívánom, hogy a Betlehem- kiállítás teljesítse küldetését; a világban reményt, békét, megértést tudjon közvetíteni.” – fogalmazott a kiállítás megnyitása alkalmából Spányi Antal, megyés püspök.
Az adventi várakozás régen is áthatotta az embereket s áthatja ma is. Az advent varázslatos, titokzatos időszak, amely már a karácsonyi ünnepkör része. E tárlat láttán a mi szívünket is áthatja valami hasonló érzés, amely mintegy előre vetíti, hogy milyen örömteli napok várnak ránk.” – mondta a kiállítást megnyitó beszédében dr. Gelencsér József, néprajzkutató.
Forrás:
Lugosi Balázs

A Fehérvár TV tudósítása:

http://www.fehervartv.hu/video/index/22056

Az Egyházmegyei Stúdió összeállítása:

http://szfvar.katolikus.hu/hirek/xv–betlehemi-szep-csillag-kiallitas-20171202-beszamolo

 

 

Életben vagy?!

Balázs Zsuzsát és Kékesi Enikőt, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztőit már ismerősként köszönhettük intézményünkben, hiszen Életteli magány című kötetüket egy évvel ezelőtt mutattuk be. Új könyvük, az Életben vagy?! – Hat vallomás az élet szeretetéről bemutatóját november 30-án tartottuk. A szerzőkkel  Bertáné Pintér Katalin, a Székesfehérvári Egyházmegye sajtóreferense beszélgetett.

A könyvben hat ember (Baráth Éva, Beöthy Zsuzsanna Cecília, Béri László Renátó, Madassery Benvin Sebastian é Rákász Gergely) – három szerzetes, egy hatgyermekes orvos, egy orgonaművész és egy iskolapszichológus – vall az élet lényegéről, a minőségben, szeretetben megélt életről.

 

A Magyar Kurír könyvismertetője itt olvasható:

https://www.magyarkurir.hu/kultura/eletben-vagy

A kötet itt rendelhető meg:

https://ursuslibris.hu/eletben-vagy/

Csak Játékosan!

Folytatódott a nagysikerű vidám családi játékdélután sorozatunk. Nagy örömünkre a második alkalommal is nagyon sok család játszott együtt.

GYŰLNEK A JÁTÉKOK! KÖSZÖNJÜK!
Rendezvényünk első alkalmával indítottuk akciónkat, de december 20-ig minden nap ellátogathattok hozzánk és a portán leadhatjátok felajánlásotokat. Azután eljuttatjuk őket olyan gyermekeknek, akiknek a fa alá nem nagyon jut játék.
Sokan kérdeztétek, milyen játékra gondoltunk, amikor a belépőnél kértük, hogy hozzatok magatokkal egy általatok már megunt, de még használható, jó állapotban lévő játékot, amivel karácsonykor meglephetünk egy kisgyermeket. Nem az érték a fontos és nem a játék típusa. A lényeg, hogy megtanítsuk gyermekeinknek az önzetlenül adás örömét, hogy egy pillanatra álljunk meg és gondoljunk azokra, akiknek otthon nagyon kevés játéka van. Lepjük meg őket egy olyan játékkal, amit mi is szívesen kapnánk. Lehet bármilyen apróság, de szeretettel adjuk.
Mert ADNI jó!

http://www.fehervartv.hu/video/index/21816

 

 

Gyertyagyújtás a hősökért

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is gyertyagyújtással emlékeztek a harctéren elesett katonákra a Szent István Művelődési Ház udvarán.
A Fehérvár TV tudósítása:

Zágrábban is megnyílt a „Szent László köszöntése” – pályázat kiállítása

Szent László köszöntése” címmel hirdetett képzőművészeti pályázatot a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Szent István Művelődési és Hitoktatási Házzal, a Zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörrel és Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsával közösen. A beérkezett 52 pályaműből rendezett tárlatot – amelyet októberben Székesfehérváron mutattak be – csütörtökön nyitották meg Zágrábban, Székesfehérvárról érkezett zarándokcsoport jelenlétében.
A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és fehérvári zarándokok alkotta küldöttséget Balázs-Piri Zoltán, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács elnöke fogadta, aki maga kalauzolta a csoportot a Szent László király által alapított Zágrábi Egyházmegye főtemplomában és annak kincstárában. Balázs-Piri Zoltán később, a kiállítást köszöntve elmondta, hogy a „Szent László köszöntése” – képzőművészeti pályázatot meghirdető szervezetek, így a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör összekötő fonalat jelentenek Magyarország és Horvátország között és köszönetet mondott a nemzetközi kiállítás megszervezéséért, valamint a horvát és a magyar nemzetiségű alkotóknak és felkészítőiknek is megköszönte, hogy elküldték pályamunkáikat.
Horvátoknak és magyaroknak egyaránt közös, univerzális nyelve Szent László király tisztelete. Közös uralkodónk, szent királyunk út 900 éve példát mutat nekünk.” – fogalmazott köszöntőjében Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője, aki Szent László legendáját idézte: „Boldog László király, kiragyogva kimagaslott Magyarország királyainak fényes nemzetségéből. Kétségtelen édesatyja a nevezetes első Béla, a hírneves András király öccseura; alkotóereje szorgalmából azon években, midőn uralkodott, az állam, sőt az egész Pannónia annyira rendezetten s meggyarapodva virágzott, hogy boldog István király ideje óta törvények, szabadság és bőség tekintetében soha még ily csodálatosan nem csillogott.
A társszervezők nevében Dr. Ranogajec-Komor Mária, az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke köszönte meg az alkotások beküldőinek a részvételt, valamint reményét fejezte ki, hogy a székesfehérvári horvátok és zágrábi magyarok közötti több éves kapcsolat még sok hasonló rendezvénnyel gazdagítja közös kultúránkat. „Szent László király a közös magyar-horvát történelem legelső és egyetlen szentként tisztelt alakja. Tisztelete mind a magyar, mind pedig a horvát néplélekben a mai napig él. Személyének bemutatása, erényeinek megismertetése még közelebb tudja hozni egymáshoz a két nemzetet, hiszen a művészetek nyelve közös. Szent László alakja népi hagyományainkban, népdalainkban és egyházi énekeinkben, egyházi képzőművészetünkben él leginkább, így e pályázat alkalmat nyújtott nem csupán a nemzetiségi hagyományok megőrzésére, hanem a hitéleti elmélyülésre is.” – fogalmazott köszöntőjében Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Lugosi Balázs
szekesfehervar.hu

Csak Játékosan!

Vidám családi játékdélután sorozatunk első alkalmán, október 28-án nagyon sok család jött el és játszott velünk.

Több száz különféle társasjátékot lehetett kipróbálni játékmestereink segítségével. De emellett volt babasarok a tipegőknek, szerepjátéksarok a babázóknak, építősarok a kis alkotóknak és kézműves sarok a barkácsolóknak.

Rosta Helga és Kamarás Emese interaktív foglalkozásra várta a kicsinyeket. Ám nemcsak a gyermekeknek, hanem a szülőknek is voltak foglalkozások “Hogyan, mikor és mivel játsszunk?” címmel Kecskés Márta tartott interaktív foglalkozást.

Nagy siker volt a Játék cserebere is.

Várunk mindenkit új élményekkel, új játékokkal és nagy szeretettel november 11-én és december 2-án is!

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Jelentkezés: https://goo.gl/forms/B6W9nGQWTfiZiBtP2

Arra kérünk, hozz magaddal egy általad már megunt, de még használható, jó állapotban lévő játékot, amivel karácsonykor meglephetünk egy kisgyermeket! A játékok nemcsak a játékdélutánok idején, hanem folyamatosan leadhatóak az intézmény portáján!

Megnyílt Miklós János kiállítása a Szent Korona Galériában

Pénteken este – a Székesfehérvári Művészek Társaságának huszonöt éves jubileumi tárlatsorozatának befejező eseményeként – nyílt meg a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában Miklós János keramikusművész kiállítása, amelyet Filep Sándor festőművész nyitott meg. A megnyitón Vakler Anna népdalénekes és Varró János népzenész is közreműködött.
Az alkotó, munka közben meg akarja figyelni az anyag belső életét, hogy szakadatlanul módosíthasson. Az elgondolt és létrejött szellem, – az anyagi, a mértani és az organikus – maradéktalanul átszövi egymást, a természet tudatalatti, néma életéből kiindulva. Szerintem csak innen lehet a világ igazi értelméhez közeledni. Az egyszerűség nem a vég, hanem a kiteljesedés gondolata. Az anyag nemessége, az egyszerű forma kifejezőereje és játékos humor – ez lényegileg összefoglalva János művészete.” – fogalmazott a tárlatot megnyitó beszédében Filep Sándor, festőművész.
forrás:
www.szekesfehervar.hu

 

Ikonfestészet és katolicizmus

Dr. Terdik Szilveszter régész, művészettörténész tartott előadást október 19-én fenti címmel.
A római katolikus templomoktól eltérően a görög keleti templomokban ikonokkal találkozunk. Ezen ikonok keletkezésének történetéről és azok jelenleg is megtalálható helyéről hallhattunk az előadáson. Mint elmondta a hallgatóságnak, az ikonfestészet ősi időkbe nyúlik vissza. A keresztény vallás szentjeit ábrázolta. Ezeknek a korai festményeknek képei a legkorábbi adatok az egyház szentjeiről, alakjairól. Ezek a képek szolgáltak a későbbiekben mintaként úgy a görög keleti vallás szentjeinek ábrázolásához, mint a római katolikus egyház szentjeiről készült festmények megalkotásához.
Előadásában beszélt a szimbolikus képekről, melyek a katakombákat díszítették. Kre. 313-ban Nagykonstantin császár szabadon létező vallássá teszi a kereszténységet. Elindítja a keresztény templomépítést. Basilica S. Salvatori ma is épségben áll vagy a IV. században épült Santa Pudenziane templom mely Rómában látható. Ravenna volt az 5.században a Római Birodalom székhelye A városban páratlan együttese található a bizánci és ókeresztény mozaikoknak és épületeknek. San Vitale székesegyház. 534-547 körül épült és ma is látogatható. A Sinai hegy lábánál fekszik a 6. században épült Szent Katalin monostor. A hagyomány szerint itt volt az égő csipkebokor, ahol Mózes megkapta az isteni kinyilatkoztatást. A ma is láthatóak a faliképek 1600 éves tárgyak az ottani klíma miatt épen maradtak napjainkig. Az ott talált koporsókon is festett képeket találtak Az abban eltemetett személyről tökéletes valósághű arcképeket festettek. Ezek már az ikonfestészet előfutárai voltak. A Sínai templomban találták Szent Péter portréját, valamint a VI. századból Krisztus portré mely már a legtökéletesebb technikai tudást tükrözi. A moldvai kolostorokban őrzik a falfestményeket. A X. századra Bizáncban nagy kultúrája lett az ikonfestészetnek.

 

Üvegbe zárt színek

Magasházi Julianna üvegműves kiállítását Dr. Csurgai-Horváth József, a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója nyitotta meg október 13-án. A kiállításmegnyitón fuvolán közreműködött Fersch Renáta és Pásztor Katalin.

A tárlat november 3-ig tekinthető meg a Szent Cecília teremben.

 

Mi-NEK? Ki-NEK? NEK 2020

Megkezdődtek a budapesti eucharisztikus kongresszus előkészületei. A központi koordinációt a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága látja el, melynek főtitkárává Erdő Péter bíboros Fábry Kornélt nevezte ki.

„Át kell adnunk az Eucharisztia tiszteletét, a szentségimádást, a szentmisét úgy a híveknek, hogy elmélyülhessenek benne. Nagy kincsünk az Eucharisztia, benne gyökerezve erősödhet hitünk, és lehet alapja a missziónak, az örömhír átadásának. A II. vatikáni zsinat szerint az Eucharisztia csúcs és kimeríthetetlen forrás, ehhez a forráshoz szeretnénk elvinni az embereket” – mondta el Fábry Kornél október október 10-i előadásában. Új feladatáról szólva a Kaposvári Egyházmegye papja így fogalmazott: „A feladatra Jézus kért. Amikor bíboros úr felkért, azonnal igent mondtam. Megimádkoztam, úgy érzem, tényleg ez a feladatom. Ugyanakkor nem könnyű a váltás, hiszen plébános vagyok, tanítok.”

 

 

Szent László köszöntése

A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a Szent István Művelődési Házzal, a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörrel és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsával közösen hirdette meg a „Szent László köszöntése” című képzőművészeti pályázatot.

Az alkotások 16 településről érkeztek, köztük Horvátországból is (Zágráb, Vinkove) és Kárpátaljáról (Munkács) és több hazai városból.

A pályaművekből rendezett kiállítást a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban nyitották meg október 7-én, majd az eredményhirdetésre került sor.

Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és a Szent István Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Szent László király a közös magyar-horvát történelem legelső és egyetlen szentként tisztelt alakja. Tisztelete mind a magyar, mind pedig a horvát néplélekben a mai napig él. Személyének bemutatása, erényeinek megismertetése még közelebb tudja hozni egymáshoz a két nemzetet, hiszen a művészetek nyelve közös, nem választ el, hanem éppenséggel összeköt népeket, kultúrákat. Szent László alakja népi hagyományainkban, népi és egyházi énekeinkben, és egyházi képzőművészetünkben él leginkább. Így e pályázat alkalmat nyújtott nem csupán a nemzetiségi hagyományok megőrzésére, hanem a hitéleti elmélyülésre is – mondta el elnökasszony.

Dr. sc. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete (aki e héten kezdte meg magyarországi diplomáciai szolgálatát) kiemelte, hogy Szent László király a horvát és a magyar nép közös öröksége. Örökségének őrzése, továbbadása pedig mindannyiunk közös feladata.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere rövid köszöntőjében méltatta a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kiemelkedő közösségi, közösségszervező tevékenységét és köszönetet mondott a pályázat megvalósításáért.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, az Árpád-ház Program miniszteri biztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy Szent László művét horvátok és magyarok együtt ünneplik, együtt őrzik. Öröm, hogy azok a gyermekek, akik részt vettek a pályázaton, a pályaművük elkészítése által még jobban megismerhették Szent László életét, és a történelmünket, amelynek ismerete nélkül nem építhetünk sikeres jövendőt.

A társszervezők nevében Dr. Ranogajec-Komor Mária, az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke köszönte meg az alkotások beküldőinek a részvételt, egyúttal meghívta őket Zágrábba, ahol november 9-én ugyancsak bemutatásra kerülnek a pályaművek. Reményét fejezte ki, hogy a székesfehérvári horvátok és zágrábi magyarok közötti több éves kapcsolat még sok hasonló rendezvénnyel gazdagítja közös kultúránkat.

Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője énekével és Szent László király örökségének máig ható kisugárzásáról szóló gondolataival ébresztgette a szíveket és lelkeket. Köszönetet mondott a művészpalántákat felkészítő pedagógusoknak, és a felnőtt művészeknek, hogy meghallották a hívó szót és a képzőművészet eszközeivel osztották meg velünk gondolataikat a szent királyról.

A zsűri nevében Pongrácz Zoltán fafaragó értékelte az alkotásokat, kiemelve, hogy mindannyian nyertesei vagyunk ennek a pályázatnak, hiszen megmutathattuk egymásnak, hogy milyen Szent László kép él bennünk. A beérkezett 52 pályaműből a zsűri korosztályonként 3-3 alkotást emelt ki, és további különdíjak is átadásra kerültek.

Az estet a Hungarikum együttes közreműködése tette még emelkedettebbé.

A rendezvény létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

Kiemelt díjazottak:

 

Általános iskolás:

Kluge Ida Berta (Székesfehérvár)

Legény Máté (Kisvárda)

Gabriella Kuraja (Zágráb)

 

Középiskolás:

Horváth Dorottya (Győr)

Nikolina Lukenda (Vinkovce)

Salih Dilan (Székesfehérvár)

 

Felnőtt:

Gróf Gyöngyi (Diósd)

Kalapis Rókus (Zágráb)

Hojcik Toni (Zágráb)

Vargyas Ildikó (Göd)

 

 

Különdíjasok:

Szenczi Jánosné (Sárosd)

Kalitics Erika (Munkács)

Kosztics László (Csókakő)

 

Molnár Dorottya (Szentes)

Takács Ádám (Tamási)

Csizmadia Buda Richárd (Tamási)

 

Egészség, társadalom, történelem

Október 5-én intézményünk vendége volt Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár.

A nemzetközi rangú onkológust számtalan szakmai elismerése mellett mindig is érdekelték a nemzeti, történelmi és történelemfilozófiai kérdések. Azon a véleményen van, hogy „a mai ember utat tévesztett, elveszítette értékeit,” majdhogynem hogy moráli interregnumban él. Előadását is ezen szemléletben tartotta, melynek során az emberi és a nemzeti identitás felvázolása közben beszélt a legfőbb célról is, vagyis a boldogság eléréséről, mely szerinte akkor teljesedhet ki jobban, ha ezt meg is tudjuk másokkal osztani.

 

Az ember ideje

Dr. Janka Ferenc filozófus, teológiai professzor az értelem és szív útjai Istenhez témában tartott előadást október 2-án intézményünkben. A Bibliában éppúgy használatos átvitt értelemben a „szív” szó, mint a magyar nyelvben, de nem ugyanazzal a jelentéssel. A mi szóhasználatunkban az érzelmek összességére, központjára és forrására utalunk vele. A Biblia fogalomvilágában viszont az ember egész lelkivilágát, a teljes belső emberét jelenti a „szív”, beleértve az értelem és a lelkiismeret, valamint a választási képesség, az akarat működését is.

Az előadó a szív és értelem útjait Istenhez nemcsak a Biblia segítségével mutatta be, hanem az emberi gondolkodásra komoly hatást gyakorló nagy gondolkodóktól is idézett.

 

 

A Korona Foltvarró Kör kiállítása Herenden

“A képzelet pillangók szárnyán” címmel a Herendi Porcelánmúzeumban nyílt meg az intézményünkben működő Korona Foltvarró Kör kiállítása. A kiállítást – melynek fővédnöke Spányi Antal Székesfehérvári megyés püspök – Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes nyitotta meg szeptember 27-én. A vendégeket a házigazda nevében Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatója köszöntötte.

A megnyitón fellépett Kremnitzky Géza, a Hungarikum együttes vezetője. Róla érdemes tudni azt is, hogy az intézményünkben évek óta nagy sikerrel működő Akusztikus Zenei Klub alapítója, és vezetője is.

A kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban (Herend, Kossuth L. u. 140.) tekinthető meg.

VII. Székesfehérvári Kamrakórus Fesztivál

Szeptemberben 24-én ismét rendeztük meg a Vox Mirabilis Kamarakórussal közösen a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált, immár a hetediket.

A rendezvénynek – csakúgy mint a kezdetektől – fővédnökei Spányi Antal megyéspüspök és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes voltak.
A nap kezdeteként a kórusok a délelőtti szentmiséken, istentiszteleteken énekeltek.Délután a Kórusműhely-ben “Kodály szellemisége” címmel Erdélyi Ágnes a Veszprémi Vegyeskar karnagya tartott előadást.
Résztvevő kórusok: Vox Insana Kamarakórus Budapest (karigazgató: Tőri Csaba, vezényelt: Orosz Dóra), KVVK Kamarakórus Budapest (Magyaróvári Viktor), Comenius Kamarakórus Székesfehérvár (Lovrek Károly), Pueri Castelli Gyerekkórus( Horváthné Csomó Orsolya) és a házigazda Vox Mirabilis Kamarakórus, Székesfehérvár (Zemlényi Katica).A Kodály-év tiszteletére mindegyik kórus műsorán szerepelt legalább egy Kodály-mű is. Vox Mirabilis Vándordíjat a zsűri döntése alapján 2017-ben a Vox Insana Kamarakórus érdemelte ki.
A koncert végén a kórusok Erdélyi Ágnes zsűrielnök vezényletével Kodály Zoltán: Öregek című művét énekelték el együtt.

 

Dr. Nógrádi György Fehérváron

Szeptember 20-án „Európa és migráció” címmel Dr. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő tartott nagy sikerű előadást intézményünkben. Dr. Nógrádi György jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Kutatási területei egyrészt a biztonsági dilemmák a II. világháborútól napjainkig, illetve a védelemgazdaság makrofolyamatai. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem védelemgazdasági tanszékén tanít, ahol egyebek mellett a Magyar Honvédség számára is képeznek ki szakembereket.

 

A Fejér Megyei Hírlap kapcsolódó cikke: