Az Önkormányzati Kommunikációs Központ tudósítása

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

Látás- és hallássérültek, illetve mozgáskorlátozottak számára is látogathatóvá tették a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házat. Az elmúlt hónapokban végzett akadálymentesítésnek köszönhetően az intézményt számos olyan helyiséggel és berendezéssel látták el, melyeknek köszönhetően a fogyatékkal élők elérhetik és élvezhetik a különféle programokat. A rendkívüli időszakban elvégzett munkálatokról Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.

A rendezvények átmeneti szüneteltetése ellenére nagyon aktívan teltek az elmúlt hónapok a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az intézményben számos, régóta óhajtott és szükséges akadálymentesítési munkálatot végeztek el, hogy korszerűen kiszolgálhassák az egészségben és a fogyatékossággal élőket egyaránt. A rendkívüli időszak ideális volt a felújításra, hiszen az aktívan zajló programok nagyon körülményessé, vagy éppen lehetetlenné tették volna a beruházást – fogalmazott Jakubek Tiborné igazgató.

A január végén kezdődött és a napokban befejeződött felújítás A Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében című, 1,5 milliárd forint összértékű projekt keretében valósult meg. Az épület főbejáratánál rámpát, a földszintjén mosdókat alakítottak ki, a mozgáskorlátozottak mellékhelyiségében pelenkázó is található. A teherhordó felvonót személyi használatú liftté alakították át, a vakokat és a gyengénlátókat több helyen vezetősávok segítik. Beszereztek egy speciális, hordozható eszközt, az úgynevezett mobil indukciós hurokerősítő szettet. A süketek és nagyothallók a hallókészülékeikkel rácsatlakozhatnak az eszköz frekvenciájára, így ők is hallhatják és élvezhetik a különféle előadásokat, kiállítás-megnyitókat, koncerteket.

Az átmeneti szünet után lassan visszatér az élet a normál kerékvágásba a rendezvények tekintetében is Szent István Művelődédi Házba. Kis létszámú, 10-15 fős képzéseknek már tudnak helyet biztosítani, az első nagyobb nyilvános rendezvény pedig a Hungarikum együttes előadóestje lesz. A székesfehérvári zenekar egy katolikus énekekből összeállított CD-t készített az elmúlt hetekben, a koncertjük június 23-án 19.00 órakor kezdődik jó idő esetén az udvaron, rossz időben pedig a Szent István teremben, az óvintézkedések betartása mellett.

Akadálymentesítették, korszerűsítették a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házat