Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Cím: Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1, 8000
Telefon: (22) 502 871 (porta), 502-887 (szervezők),
502-888 (igazgató)
e-mail: info@szentistvanmuvelodesihaz.hu
Adószám: 18482296-1-07

A Székesfehérvár történelmi belvárosában található katolikus kulturális központ több mint egy évszázados múltra tekint vissza, az államosítás utáni újraindulására 1994-ben kerülhetett sor.

A Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház az egyházi programok kiszolgálása mellett rendkívül sokszínű programkínálattal áll a székesfehérváriak és környékbeliek rendelkezésére. Az újraindulás óta hagyományosnak számító irodalmi és történelmi előadások, hitépítő, teológiai előadások, kiállítások, komolyzenei programok mellett tevékenységünk kibővült családi programokkal, klubprogramokkal. Ezek közül is kiemelkednek pszichológiai témájú, önismeretre és társas-, családi kapcsolatok építésére, javítására oktató, tanító előadásaink, melyeket elhivatott és elismert szakemberek tartanak.

A társadalom legkisebb egysége, a család áll tevékenységünk középpontjában, hiszen minden nagyobb közösség belőle épül fel. A generációk egymásra találásra is lehetőséget nyújtanak programjaink. Nagy sikerrel rendezzük meg a családi játékdélutánokat és a nagyszülőknek szóló játékdélelőttöket.

A több generációt megmozgató tornafoglalkozások is igen népszerűek, melyeken a kisbabáktól az idősekig minden korosztály részt vesz.

Öt alkalommal rendeztük meg az Egyházmegyei Ki mit tud-ot, melyen a legkisebbektől az idősekig minden korosztály részt vett. Ennek célja nem elsősorban a versengés, hanem hálaadás az Istentől kapott tehetségért, annak megosztása másokkal. Terveink szerint 2019-től megújult formában folytatjuk ezt a nemes hagyományt. Több mint egy évtizede rendezzük meg nagy sikerrel a Katolikus Könyvnapokat, melyen a katolikus könyvkiadók kiadványait ismertetjük meg az érdeklődőkkel.

Alkotó- művészeti tevékenység is folyik falaink között, így bekapcsolódhatnak az érdeklődők az akusztikus zenei klub, a foltvarró kör, a kosárfonó klub életébe. De a kaktuszok  és a gombászat kedvelői is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő közösséget.

2011-ben indult útjára az „Útkereső Filmklub”, melyben keresztény témájú filmeket vetítünk nagy sikerrel. Ezt a tevékenységünket kibővítettük azzal, hogy székesfehérvári idősek otthonába is elvisszük ezeket a hitépítő, hitmegújító filmalkotásokat.

A zene is természetes része intézményünk életének és nemcsak az oly gyakori zenei események, koncertek okán, hiszen falaink között két kórus, és az egyházmegye kántorképzője is sikerrel működik. 2011 óta rendezzük meg a Vox Mirabilis Kamarakórussal közösen a Fehérvári Kamarakórus Fesztivált.

Kiállításainkra akkora az igény, hogy már nem elegendő rá a Szent Korona Galériánk, számos tárlatot rendeztünk meg a Szent László és a Szent Cecília termekben, bemutatva a képzőművészet szinte minden ágát.

A saját szervezésű programokon túl számtalan szervezettel együttműködve jönnek létre kulturális események a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Szent István termünk Székesfehérvár legnépszerűbb báli helyszíne. De örömmel számolhatunk be arról is, hogy kiváló együttműködésünk van a város oktatási intézményeivel is, melyek közül több gimnázium, szakgimnázium a szalagavatóit is nálunk rendezi meg. Kiváló a kapcsolatunk a szomszédos Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolával, melynek növendékei gyakorta színesítik rendezvényeinket művészi tehetségükkel.

Együttműködő partnereink közül néhányat említünk meg (a teljesség igénye nélkül): Albakultúra Egyházi Alapítvány, Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász – Alba Caritas Hungarica Alapítvány, Fehérvári Kézművesek Társasága, „Zenei nevelésért” Alapítvány, Vox Mirabilis Kamarakórus, Ars Musica Zenebarátok Köre, Korona Foltvarró Kör…)

Lehetőséget kínálunk családi események (lakodalmak lebonyolítására, keresztelők, elsőáldozás, bérmálás, és temetés után agapék megtartására), de osztálytalálkozóknak, céges nyugdíjas-találkozóknak is rendszeres helyszíne intézményünk.

Az évek alatt lebonyolított szakmai konferenciák, szakmai kiállítások nagy száma igazolja, hogy az ilyen jellegű programok kiszolgálására is nyitottak vagyunk.

Meggyőződéssel valljuk, hogy feladatunk: állomássá válni a templom felé vezető úton. Megtapasztaltuk, hogy a hívő ember földi zarándokútja olykor rögös, olykor kanyarokkal teli. A keskeny útra visszatalálni sokszor bizony csak külső segítséggel lehet. Ehhez próbálunk meg segítséget adni programjainkkal a hívő és a kereső embereknek.


Kövessen bennünket a facebook-on is!
A képre kattintva megtekintheti oldalunkat, és ha tetszett, kattintson a „tetszik” gombra!
facebook

2020. évre a támogatójegyek folyamatosan megvásárolhatók!
Emailben is megrendelhető! Fizetni átutalással is lehet!
 
Bankszámlaszámunk: 107002105-66593931-51100005
 
Jegyek elővételben megvásárolhatók minden meghirdetett rendezvényünkre!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐ! KEDVES BARÁTUNK! 
A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház frissíti címtárát.
Amennyiben ön szívesen értesülne programjainkról, kérjük, töltse ki adatlapunkat, és juttassa el intézményünk portájára.
 
Cím: 8000 Székesfehérvár Liszt Ferenc utca 1.
vagy E-mail címünkre: info@szentistvanmuvelodesihaz.hu
Köszönjük!
Az adatlap ide kattintva tölthető le! 

A következő honlapokat is szeretettel ajánljuk figyelmébe 

(az alábbi képekre kattintva közvetlenül is megjelennek):

kurir-logo       logo_konferencia_nagy
mediacentrum       katolikusradio